Βιογραφικό

Ο Θεόδωρος Δημητρούλας γεννήθηκε στα Ιωάννινα το 1973. Αποφοίτησε από την Ιατρική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) το 1999 και ειδικεύθηκε στη Ρευματολογία κατά την περίοδο 2002-2009 στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ. Παράλληλα παρακολούθησε επιτυχώς το Νέο Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών στην Ιατρική Σχολή του ΑΠΘ (2003-2005). Η διδακτορική του διατριβή αφορούσε σε ασθενείς με σκληρόδερμα και πνευμονική υπέρταση και αναγορεύτηκε σε διδάκτορα της Ιατρικής Θεσσαλονίκης το Νοέμβριο του 2009. Κατέχει τον τίτλο της ειδικότητας της Ρευματολογίας από τον Ιούλιο του 2009 και τον Απρίλιο του 2015 εργάζεται στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεασσαλονίκης.

Μετά την απόκτηση του τίτλου ειδικότητας έγινε δεκτός ως Clinical and Research Fellow στο Russells Hall Hospital, Dudley Group NHS Foundation Trust, UK. Εργάσθηκε ως Consultant Rheumatologist στη Μεγάλη Βρετανία από τον Ιανουάριο του 2011 μέχρι το Φεβρουάριο του 2015. Εξειδικεύθηκε στη διενέργεια διαγνωστικών και θεραπευτικών υπερήχων των οστών και των αρθρώσεων και ήταν υπεύθυνος αντίστοιχου εξωτερικού ιατρείου. Επιπλέον διετέλεσε υπεύθυνος των ιατρείων Συστηματικού Ερυθηματώδους Λύκου και αγγεϊτίδων και συμμετείχε σε σημαντικό αριθμό ειδικών ιατρείων σε συνεργασία με άλλες ειδικότητες όπως ορθοπεδικούς, νεφρολόγους κτλ. Συμμετείχε ως εκπαιδευτής σε σεμινάριο υπερήχων υπό την αιγίδα του British Society of Rheumatology καθώς και στην εκπαίδευση ειδικευόμενων ιατρών (training days, courses etc).

Κατά την παραμονή του στη Μεγάλη Βρετανία ήταν κύριος ερευνητής (principal investigator) σε πολλές κλινικές μελέτες που αφορούσαν τη χρήση καινοτόμων βιολογικών παραγόντων σε ασθενείς με ρευματολογικά νοσήματα. Συνέχισε την ερευνητική δραστηριότητα σε ακαδημαϊκό επίπεδο και συμμετείχε σε ερευνητικά πρωτόκολλα σχετικά με τον καρδιαγγειακό κίνδυνο και την ενδοθηλιακή δυσλειτουργία σε ασθενείς με ρευματοειδή αρθρίτιδα, έχοντας λάβει χρηματική υποστήριξη (educational grant) από τη European League against Rheumatism (EULAR). Επιστημονικά άρθρα έχουν δημοσιευθεί σε διεθνή ρευματολογικά περιοδικά με επιτροπή κριτών (peer-review) ενώ εργασίες έχουν παρουσιαστεί σε διεθνή και ελληνικά συνέδρια. Είναι επιστημονικός κριτής εργασιών σε διεθνή περιοδικά και οργανισμούς χρηματοδότησης έρευνας.

Συμμετέχει ενεργά με ομιλίες και παρουσιάσεις ερευνητικών εργασιών σε ελληνικά και διεθνή συνέδρια, είναι τακτικός ομιλητής στα διαπανεπιστημιακά προγράμματα εκπαίδευσης των ελλήνων ειδικευομένων Ρευματολόγων καθώς και εκπαιδευτής σε διεθνή σεμινάρια υπερήχων του μυοσκελετικού συστήματος που οργανώνονται στην Ελλάδα.

Επαγγελματική προϋπηρεσία

07/1999: Άδεια ασκήσεως ιατρικού επαγγέλματος
08/1999-11/1999: Υποχρεωτική τρίμηνη εκπαίδευση στο Γ.Ν.Ν. Ιωαννίνων «ΧΑΤΖΗΚΩΣΤΑ».
12/1999-12/2000: Υπηρεσία υπαίθρου στο Π.Ι. Αγίας Βαρβάρας Ιωαννίνων.
09/2002-06/2005: Ειδικευόμενος στην Α΄ Προπαιδευτική Παθολογική Κλινική του Νοσοκομείου ΑΧΕΠΑ.
05/2005-05/2009: Ειδικευόμενος Ρευματολογίας στην Α΄ Παθολογική Κλινική του Νοσοκομείου ΑΧΕΠΑ.
07/2009: Άδεια τίτλου ειδικότητας Ρευματολογίας
08/2009-12/2010: Clinical Research Fellow in Rheumatology, Russells Hall Hospital, Dudley Group NHS FT, UK
01/2011-08/2013: Consultant Rheumatologist Russells Hall Hospital, Dudley Group NHS FT, UK
08/2013-02/2015: Consultant Rheumatologist Cannock Chase Hospital, Royal Wolverhampton NHS FT, UK

Ερευνητικό ενδιαφέρον

Καρδιαγγειακές επιπλοκές ρευματικών νοσημάτων
Πνευμονική Υπέρταση στα ρευματικά νοσήματα
Βιοχημικοί δείκτες ενδοθηλιακής δυσλειτουργίας στη ρευματοειδή αρθρίτιδα
Νεότερες απεικονιστικές μέθοδοι της καρδιακής προσβολής των ρευματικών νοσημάτων

Υποτροφίες Διακρίσεις

•Educational grant από το EULAR για ερευνητικό πρωτόκολλο για έρευνα σε σχέση με τη μη-επεμβατική προσέγγιση της ενδοθηλιακής δυσλειτουργίας σε ασθενείς με Ρευματοειδή Αρθρίτιδα (βιοχημικοί δείκτες και υπερηχογραφική εξέταση).
• Υποτροφία μετεκπαίδευσης στο εξωτερικό «ΚΩΣΤΑΣ ΒΟΥΔΟΥΡΗΣ» από τη Ελληνική Ρευματολογική Εταιρεία για τα έτη 2009, 2010, 2011.
• 1ο Βραβείο για την καλύτερη εργασία με θέμα «Ανταγωνισμός Υποδοχέων Ενδοθηλίνης και Ρευματικά Νοσήματα», με την εργασία «Το εγκεφαλικό νατριουρητικό πεπτίδιο (ΝΤ-proBNP) ως βιοχημικός δείκτης της λειτουργικής ικανότητας και της ανταπόκρισης στη θεραπεία σε ασθενείς με σκληροδερμία και πνευμονική υπέρταση». 19o Πανελλήνιο Συνέδριο Ρευματολογίας, Aθήνα, Δεκέμβριος 2006
• Υποτροφία από το Ι.Κ.Υ για άριστη επίδοση κατά το 4ο Πανεπιστημιακό έτος σπουδών στην Ιατρική Σχολή.
• Υποτροφία από το Ι.Κ.Υ – Εισαγωγικές εξετάσεις 1991.